Drób, czerwone mięso i ryby są tradycyjnie postrzegane jako główne źródło żelaza. Istnieje błędne przekonanie, że dieta wegańska i wegetariańska sprzyja anemii. Jednakże, do wyboru mamy szeroki wachlarz żywności pochodzenia roślinnego, która również jest bogata w  żelazo. Chodzi więc o to aby być  świadomym  tego, co jemy, zwłaszcza kiedy  unikamy spożycia produktów pochodzenia  zwierzęcego. Plusem , dobrze dobranej diety jest to, że  zapewniamy sobie  nie tylko wystarczającą ilość żelaza, ale także wzbogacamy swoje posiłki o tony witamin i składników odżywczych.

Zawartość żelaza w roślinach strączkowych i jajkach:

  ilość Dzienne zapotrzebowanie
Soczewica gotowana 1 kubek  – 6.6 mg 37%
Soja gotowana 1 kubek  – 8.8 mg 49%
Czarna fasola gotowana 1 kubek – 3.6 mg 20%
Fasola czarne oczko gotowana 1 kubek – 4.3 mg 24%
Fasola półksiężycowa gotowana 1 kubek – 4.5 mg 25%
Ryż brązowy 1 kubek – 0.8 mg 5%
Ziemniaki ze skórą gotowane/pieczone 1– 3.2 mg 18%
jajka 1 duże 4%
Brukselka gotowana 1/2 kubek – 0.9 mg 5%
Szpinak gotowany 1 kubek – 6.4 mg 36%
Suszone pomidory 1 kubek – 4.9 mg 27%
Tofu 1/2 kubek – 3.4 mg 19%
Nasiona słonecznika 1 kubek – 7.4 mg 41%
Nasiona dyni 1 garść – 0.9 mg 5%
Suszony tymianek 1 łyżeczka – 1.2 mg 7%
Płatki owsiane 1/2 kubka – 1.7 mg 8%
Rodzynki 1/2 kubka – 1.6 mg 9%
Suszone morele 1/4 kubka – 1.6 mg 9%

źródło: www.bembu.com

Bogate w żelazo produkty pochodzenia roślinnego

zelazowww.theveganjunction.com

Zalecane dzienne spożycie

     8 mg dla mężczyzn
     18 mg dla kobiet (utrata krwi, jak podczas miesiączki powoduje spadek poziomu żelaza)
     Kobiety w ciąży wymagają większych ilości żelaza w diecie

Czynniki hamujące wchłanianie żelaza & suplementacja

Jeżeli masz problem z niedoborem żelaza, musisz pamiętać nie tylko o spożywaniu produktów z wysoką zawartością tego minerału ale również uważać na produkty, które mogą mieć wpływ na jego wchłanianie.

Kawa, herbata i pokarmy bogate w wapń mogą znacząco hamować wchłanianie żelaza. Więc należy ich unikać, szczególnie przed i po posiłkach. Długotrwałe  zażywanie aspiryny może także powodować spadek poziomu żelaza.

Najlepiej jest dostarczać sobie ten minerał w naturalnej postaci zawartej w pożywieniu. Sztuczna suplementacja zawsze niesie za sobą ryzyko przedawkowania, które w przypadku żelaza może prowadzić do niewydolności serca i cukrzycy.