Badania Przeprowadzone w USA pokazują , że żelazo to pierwiastek, którego najczęściej brakuje w organizmie ludzkim.

Żelazo jest niezbędnym składnikiem do działania naszego ciała. Transportuje utlenioną krew bezpośrednio do komórek,  zapewniając naszym tkanką i mięśniom szeroką ilość niezbędnych składników odżywczych. Anemia (niedokrwistość) spowodowana niedoborem żelaza może mieć bardzo poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Oprócz objawów wymienionych poniżej, niski poziom żelaza ma również wpływ na układ odpornościowy, co czyni nas bardziej podatnymi na choroby i infekcje.

Oznaki niedoboru żelaza w organizmie

  • zmęczenie
  • szybsze bicie serca
  • zimne dłonie i stopy
  • częste infekcje
  • mniejsza wydolność organizmu
  • nienaturalnie blada skóra
  • ciemne obwódki wokół oczu (sińce)
  • kruche i łyżeczkowane w kształcie paznokcie (koilonychia)
  • pęknięcia w kącikach ust (zajady)
  • wypadanie włosów

Niedobór żelaza jest powszechnym problemem zarówno dla osób jedzących mięso jak i wegetarian. Najbardziej podatne na niedobór żelaza są kobiety w wieku rozrodczym.

Wchłanianie żelaza

Warto pamiętać, że tylko około 10% spożywanego żelaza jest rzeczywiście wchłaniana przez nasz organizm.

Przyswajalność żelaza jest różna dlal produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.

Czynniki wpływające na wchłanianie żelaza:

  • Witamina C zwiększyć przyswajalność żelaza nawet trzykrotnie
  • Vitamin B12 jest bezpośrednio odpowiedzialna za poziom żelaza w krwi, upewnij się że dostarczasz jej wystarczająco w pożywieniu
  • L-lizyna, aminokwas występujący głównie w roślinach strączkowych, odgrywa ważną rolę w absorpcji żelaza
  • Fityniany,  w surowych roślin strączkowych i ziarna wiążą one żelazo oraz inne minerały i mogą one powodować jego niedobory w organizmie
  • Suplementy wapnia i produkty mleczne, jeżeli są spożywane podczas posiłku, mogą być kolejnym powodem niskiej absorpcji żelaza
  • Taniny, które występują w większości herbat, winach i orzechach mogą w znacznym stopniu hamować wchłanianie żelaza

Niski poziom żelaza nie musi być spowodowany przez nie wystarczającą jego ilość w  diecie, ale ze względu na brak lub nadmiar jednego z powyższych składników odżywczych.