Pistacje są to suszone owoce z drzew należących do rodziny Anacardiaceae (rodzaj Pistacia).

Korzyści dla zdrowia:

  •   Zdrowe serce – bogata w przeciwutleniacze, takie jak witamina A, E i luteiny, które chronią naczynia krwionośne i zmniejszają ryzyko chorób serca
  •   Zdrowa krew – są doskonałym źródłem witaminy B6, która jest niezbędna w produkcji hemoglobiny (białka odpowiedzialnego za wprowadzenie tlenu do obiegu krwi)
  •   Pozytywnie wpływają na system nerwowy – pomagają zoptymalizować i uspokoić przekazywanie impulsów nerwowych w całym układzie nerwowym (witamina B6)
  •   Wspomagają układ odpornościowy – Pistacje są źródłem witaminy B6, która ma wpływ na produkcję hemoglobiny. Przenosi ona tlen do komórek i odżywia je. Witamina B zwiększa także produkcję białych i czerwonych krwinek
  •    Ładna, zdrowa, skóra – zapewnia ją witamina E, w którą obfitują w pistacje, jest ona silnym przeciwutleniaczem, rozpuszczalnym w tłuszczach, która chroni skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniami słonecznymi oraz jest dobrze znana ze swoich właściwości odmładzających
  •    Zdrowe oczy – pistacje zawierają dwa karotenoidy, które nie występują w większości orzechów (luteinę i zeaksantynę), które chronią tkanki przed wolnymi rodnikami
  •    Dobre dla cukrzyków – są bogate w fosfor, który pomaga w zapobieganiu cukrzycy typu 2 i poprawia tolerancję glukozy