Na pewno wiecie, że większość warzyw i owoców, które kupujemy w supermarketach a nawet w naszym ulubionych „warzywniakach” są opryskiwane a zwykłe mycie nie usuwa całej chemii. Nie każdy ma też dostęp do ekologicznych upraw. Co zrobić w takiej sytuacji?

Najprostszym sposobem jest namaczanie.Możemy np. wymoczyć je przez 10 min w wodzie z solą morską, lub spryskać je mieszanką pestek z grejpfruta, octu oraz sody oczyszczonej. Taką mieszankę przelewamy do buteleczki z atomizerem, spryskujemy warzywa i zostawiamy na ok. 1 godzinę, po tym czasie myjemy je pod bieżącą wodą.

Najtrudniejszy i najbardziej pracochłonny jest sposób trzy etapowy ale myślę, że działa najlepiej:

Etap I Usuwanie bakterii (E.Coli, Salmonella itp.)
Moczymy warzywa i owoce przez 2 – 3 minuty w wodzie z octem lub kwaskiem cytrynowym (na 1litr wody ½ szklanki octu lub 2 łyżki kwasku cytrynowego)
Etap II Usuwanie pestycydów
Wyjmujemy warzywa z wody o odczynie kwaśnym i przekładamy do wody o odczynie alkalicznym ( na 1 litr wody wsypujemy 1 czubatą łyżkę sody oczyszczonej) zostawiamy na 2- 3 minuty
Etap III
Opłukujemy warzywa w czystej wodzie:)

Tak naprawdę zajmuje to ok. 10 minut i nie jest skomplikowane . Bardzo szybko wchodzi do codziennej rutyny dnia:)
Smacznego!